Nikezić: SSP apelovao da se ispitaju cene hrane, Momirović tvrdio da marže nisu visoke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen TV NOVA S
Podelite vest

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić izjavio je da ta stranka već godinu i po dana poziva i ministarstvo trgovine i Vladu i sve nadležne institucije da izvrše kontrolu 100 osnovnih životnih proizvoda i da utvrde ko se bogati na previskoj ceni hrane, ali da je ministar Tomislav Momirović tvrdio da trgovačke marže nisu visoke i da države ne može da utiče na cene.

Nikezić je na televiziji “Insajder” rekao da je hrana u Srbiji skuplja nego u zemljama Evropske unije i poskupela je duplo više nego u ratom razorenoj Ukrajini, te je SSP smatrala da treba utvrditi strukturu cena, “od proizvođača, prerađivača, u veleprodaji i maloprodaji, ko uzima kajmak, ko se bogati na muci naroda, da se ograniče marže u tom segmentu i da se uvede porez na ekstraprofit”.

“Osmog avgusta imali smo nekoliko izjava nadležnog ministra Tomislava Momirovića da to ne treba raditi, da marže u maloprodaji nisu vioske, da njihove zarade nisu visoke, da će bilo kakvo smajnenje cena biti dugoročno loše po građane Srbije i da u demokratskom društvu ne možemo uticati na nivo cena”, rekao je Nikezić.

Pokazalo se da kada su se približili izbori, kada su počele da se rade neke preidzborne ankete, da to jeste najvažnije pitanje koje muči građane Srbije i da može ono što do juče nije moglo, a što je moglo u mnogim drugim evropskim zemljama”, rekao je Nikezić.

On je dao primer Kanade i tom prilikom ispričao da je ta zemlja formirala anketni odbor zbog previskoih hrana u spermarketima i da su pred tim odborom odgovarali direktori najvećih trgovniskih lanaca u Kanadi, ali i podsetio da su i 2011. godine ograničene marže kod osnovnih životnih proizvoda upravo da cene ne bi bile previsoke.

Povodom ograničenja kamata na stambene kredite, Nikezić je rekao da svi znamo da su keš krediti najskuplji krediti i krediti na kojima banke najviše zarađuju, a da oni nisu obuhvaećni ovom merom.

“Niko ne postavlja pitanje Narodnoj banci Srbije kako ste dozvolii da banke u Srbiji u prošloj godini ostvare neto profit od 100 milijardi dinara i da sedam meseci u ovoj godini taj profit poraste za dodatnih 90 odsto. Šta ste čekali sve ovo vreme da ograničite kamate i ograničite zarade?”, pitao je Nikezić.

On je naveo da rezultat ovoga može biti odluka banaka da podignu naknade koje su bile zamrznute do 1. septembra.

Nikezić je istakao da ne postoji zemlja u EU koja nije uvela porez na ekstraprofit, a da je Srbija mogli da naplati takav porez i NIS-u i Ziđin-u i svima u lancu maloprodaje za koje se ekstraprofit utvrdi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x